среда, 22. април 2020.

Четвртак, 23.04.2020.год.





  Четвртак
1.Математика
2.Српски језик
3.Свет око нас
4.Пројектна настава

1.МАТЕМАТИКА


ДЕЉЕЊЕ ЗБИРА И РАЗЛИКЕ БРОЈЕМ


Пратите час на РТС2 платформи.
Затим радите задатке из следећег квиза (наравно, без преписивања задатака):

https://quizizz.com/admin/quiz/5e80bdb62b125d001bba11c2/deljenje

2. СРПСКИ ЈЕЗИК

Писана слова латинице Г и Б

Слово Г
Слово Б

Написати по један ред мало и велико слово Б и Г.
Написати следеће речи: Бранка, гибаница, соба, бака, грана.
Написати реченице:
Бака прави гибаницу.
Голуб лети ка голубици.
Латиница, 74. и 75. стр. - урадити.


3. СВЕТ ОКО НАС

ЖИВОТИЊЕ У МОЈОЈ ОКОЛИНИ

Животиње у мојој околини– обрада
У нашој околини живи много разноврсних животиња. Оне живе у шуми, на ливади, у парку, у води и око ње, у дворишту, у кући, у зоолошком врту.
Погледати илустрације у уџбенику, на странама 86 и 87. (или дигитални приказ Животиње у мојој околини) и поразговарати о њима. Које животиње виђате у својој околини? Опишите њихов изглед. Где живе те животиње? Које животиње живе у шуми? Које животиње живе у дворишту?
Ко се брине о животињама које живе у шуми? Чиме се оне хране? Ко брине о њиховим младунцима? Које животиње живе на ливади? Да ли знате неке животиње које живе у води или поред ње? Које животиње можемо видети у парку? Како им можете помоћи зими када је веома хладно и нема хране?

Закључак: Животиње које живе у природи и саме се брину о себи називамо дивље животиње. Оне саме брину о себи и својим младунцима, проналазе склониште, храну и воду, бране се од природних непријатеља. Човек и њима понекад помаже. На пример, ловци им остављају храну током оштрих зима.
Неке животиње живе у групама јер се тако,заједно, лакше бране од непријатеља и лакше чувају своје младунце. (чопор вукова, јато птица или риба, колонија мрава, рој пчела, крдо јелена… – имају своје предводнике)
Зашто гајимо домаће животиње? Шта добијамо од краве? А шта од кокошке? Које користи човек има од овце? Од ког материјала су најквалитетније ципеле и торбе? Да ли знате како изгледа сеоско домаћинство? Шта све постоји у сеоском домаћинству? Где се чувају домаће животиње? Чиме се хране свиње? Шта једу краве и овце?
Закључак: Животиње о којима брине човек називамо домаће животиње. Гаји их јер од њих добија месо, млеко, кожу, јаја, вуну итд. Домаће животиње човек углавном гаји на селу. У сеоском домаћинству гаји се више врста домаћих животиња и постоје објекти за сваку врсту животиња (кокошке се гаје у кокошињцу, свиње у свињцу, краве у штали, овце у ограђеном простору који се зове тор). Краве, овце, козе и коњи су биљоједи и од пролећа до јесени пасу траву на пашњацима, у току зиме човек их храни сеном, кокошке храни кукурузом и пшеницом, а свиње су сваштоједи, па за њих спрема помије.
Фарме су места на којима се обично гаји једна врста домаћих животиња, па тако постоје фарме кокошака, фарме свиња, фарме оваца…Постоје и фарме на којима се гаје разне врсте риба, то су рибњаци. Човек због меда гаји и пчеле у кошницама.



Записати у свеске:
Животиње у мојој околини
Животиње живе у шуми, на ливади, у парку, у води и око ње, у дворишту, у кући, у зоолошком врту.
Дивље животиње – животиње које се брину саме о себи и својим младунцима, проналазе склониште, храну и воду, бране се од природних непријатеља.
Домаће животиње – животиње о којима брине човек. Гаји их јер од њих добија месо, млеко, кожу, јаја, вуну итд.
Фарме – места на којима се гаји једна врста домаћих животиња.
Рибњаци – фарме на којима се гаје разне врсте риба.

 4. ПРОЈЕКТНА НАСТАВА

СИМБОЛ НАШЕГ ОДЕЉЕЊА
















Нема коментара:

Постави коментар

УТОРАК, 19. мај

Уторак, 19.мај МАТЕМАТИКА Наставна јединица: Мере за време- час и минут, утврђивање Уџбеник, 60.стр.  - урадити од 3. до 9. задатк...